AJURVÉDA

Az ajurvéda holisztikusan lát és kezel. Ősi tudomány, kincs, amely összhangba hoz saját magaddal.

Az ayurvéda (szanszkritul: आयुर्वेद, [ajuɽvedə]) a hagyományos és alternatív orvoslás neve Indiában. Közös célja a test-lélek és a szellem egyesítése, hirdetve, hogy a betegség és az egészség a létezés három fő aspektusának vagy a dósának az összefolyása.

massage-therapy-1612308_1920.jpg

Az ayurvédikus orvoslás leírja a pañchamabhutákat vagy „öt (alapvető) elemet”:

bhumi: ’föld’
yala: ’víz’
agní: ’tűz’
vaiú: ’levegő’
akasha: ’éter’


A három dósha
Az ayurvédikus orvoslás egyik alapja a dósák - egy szanszkrit szó, amely „hangulatokat” vagy „létfontosságú levegőket” jelent - amelyet a modern művekben „temperamentumnak” vagy „biotípusnak” fordítanak. Az ayurvédikus orvoslás három dósát osztályoz, amely mindig két elem kombinációja:

- vātta: ’levegő’, a levegő és az éter egyesülését képviseli
- pitta: 'epe', a tűz és a víz egyesülését jelenti
- kapha: a 'váladék' a víz és a föld egyesülését jelenti.


Mindegyik személyben a három dósa van bemutatva, egy vagy kettő dominál, bár ideális esetben a három dósának azonos arányban kell megjelennie ugyanazon embernél. Mindegyik dosha egyéni fizikai és mentális jellemzőket hordoz magában

Dósha vata


A Vata nem zsíros, hideg, könnyű, finom, mozgatható és érdes. Azoknak az embereknek, akiknek túlsúlya van ebben a doshában, vékony az arcszín (könnyű fogyni számukra), csökkent csontstruktúra, érzékeny, száraz és érdes bőr, világos színű, száraz haj, nagyon hangsúlyos vénák vannak. Szoronganak és idegrendszeri rendellenességeik vannak.

 

Dósha pitta


Azoknak az embereknek, akiknek túlsúlya van ebben a doshában, közepes a csontszerkezet (annyi lehetőségük van a hízásra, mint a fogyásra), érzékeny, néha zsíros bőr, finom hajú, lágy tónusú és áttetsző vénák. Felgyorsult anyagcsere, emésztőrendszeri problémák, idegi és feszültségproblémák szenvednek.

Dósha kapha


Azoknak az embereknek, akikben ez a dósha dominál, elhízásra hajlamos (nagy a hajlam a súlygyarapodásra és a nagyobb fizikai erőre), zsíros bőrük, vastag és zsíros a hajuk, sötét hajszín. Karaktere túlnyomórészt békés és nagyon nyugodt.

Az ajurvédában több olajos kezelést és masszázst alkalmaznak a tisztulási folyamat felgyorsításáért, az alapanyag tiszta, kiváló minőségű növényi olaj (szezámmagolaj vagy kókuszolaj), amihez akár hozzáadnak esszenciális olajokat a megfelelő hatás eléréséért és az aroma terapeutikus hatásáért (rózsaolaj, szantálfa, levendula, mirha, borsmenta).

A Bükki Villában kapható kezelésekről itt találsz további információt:

antioxidant-5786934_1920.jpg

Míg a pikáns ételek fűtenek, az avokádó kifejezetten hűt, tehát a fogyasztása évszaknak megfelelően ajánlott, ideális korianderrel, parmezánsajttal, királyrákkal.

shirodhara.jpg

A mentális állapotodon, hangulatodon, testérzeteiden könnyűszerrel változtathatsz a megfelelő diéta követésével.

Minden doshának megvan, milyen tápanyag erősíti a pozitív és a negatív aspektusokat.

Ha például túlteng benned a kapha, és a lustaság lesz úrrá rajtad, egyél csípős ételeket.

A vatta szorongását pedig az édes ételek enyhítik.

Stuffed Avocado

a következő ajurvédikus gasztrotúráról itt kaphatsz további információt: