top of page

Ayurveda

Az ayurveda holisztikusan lát és kezel.

Ősi tudomány, kincs, amely összhangba hoz saját magaddal.

Az ayurveda a hagyományos és az alternatív orvoslás neve Indiában. Célja a test-lélek és a szellem egyesítése.

ayurveda3.JPG

Az ayurvédikus orvoslás leírja a pañchamabhutákat vagy az „öt elemet”:

bhumi: ’föld’
yala: ’víz’
agní: ’tűz’
vaiú: ’levegő’
akasha: ’éter’


A három dósha
Az ayurvédikus orvoslás egyik alapja a dóshák („temperamentumnak” vagy „biotípusnak”) osztályozása. 

- vātta: ’levegő’, a levegő és az éter egyesülését képviseli
- pitta: 'epe', a tűz és a víz egyesülését jelenti
- kapha: a 'váladék' a víz és a föld egyesülését jelenti.


Mindenkiben három dósha van jelen, de csak egy vagy kettő dominál, bár ideális esetben a három dóshának azonos arányban kell megjelennie ugyanazon embernél. Mindegyik dósha egyéni fizikai és mentális jellemzőket hordoz magában

Vatta


A Vatta nem zsíros, hideg, könnyű, finom és mozgékony.  A Vatta könnyen fogy, csökkent csontstruktúrájú, érzékeny, száraz és érdes a bőre, világos színű, száraz haj jellemzi. Szorongó típus.

 

Pitta


A Pitta közepes a csontszerkezetű, érzékeny, előfordul, hogy zsíros a bőre, finom a haja. Felgyorsult az anyagcseréje, emésztőrendszeri problémák jellemzik.

Kapha


Azoknak az embereknek, akikben ez a dósha dominál, elhízásra hajlamosak, zsíros a bőrük, vastag és zsíros, sötét a hajuk. Karaktere túlnyomórészt békés és nagyon nyugodt.

Az ajurvédában több olajos kezelést és masszázst alkalmaznak a tisztulási folyamat felgyorsításáért, az alapanyag tiszta, kiváló minőségű növényi olaj (szezámmagolaj vagy kókuszolaj), amihez akár hozzáadnak esszenciális olajokat a megfelelő hatás eléréséért, és az aroma terapeutikus hatásáért (rózsaolaj, szantálfa, levendula, mirha, borsmenta).

A Bükki Villában kapható kezelésekről itt találsz további információt:

ayurveda.JPG
ayurveda2.JPG

A mentális állapotodon, hangulatodon, testérzeteiden könnyűszerrel változtathatsz a megfelelő diéta követésével.

Minden dóshának megvan, milyen tápanyag erősíti a pozitív és a negatív aspektusokat.

Ha például túlteng benned a kapha, és a lustaság lesz úrrá rajtad, egyél csípős ételeket.

A vatta szorongását pedig az édes ételek enyhítik.

Kezeléseink

Patra Potli

A méregtelenités egy természetes gyógyulási folyamat, amire napjaink mérgező világában nagyon nagy szükség van. Az élelmiszerekben, levegőben és a vízben lévő vegyi anyagok támadása ellen méregtelenítéssel tudunk védekezni. Milyen jelek utalnak arra, hogy szervezetünknek szüksége van méregtelenítésre.

Abyanga testmasszázs

Az abhyanga szanszkrit eredetű szó, jelentése a teljes test olajos masszázsa. A kezelésnek alapvetően 2 célja van: - méregtelenítés, a megrekedt és leülepedett méreganyagok felszabadítása a testből az alkalmazott masszázstechnikával és a használt olajok segítségével - testi-lelki harmónia kiteljesítése, a test és lélek felfrissítése. Az abhyanga masszázs teljesen eltér más nyugati tipusú masszázsoktól, mert ez nem erős, gyúró mozdulatokból építkezik, hanem inkább a lazító, simító és dörzsölő fog

shirodhara

Egy sajátos formája az ayurvédikus kezeléseknek. A kezelés során a páciens homlokára folyamatosan meleg gyógynövényes olajat csorgatunk a harmadik szemre, majd attól jobbra-balra mozgatjuk az olaj sugarát. Jótékony hatásai:- mélységes ellazulás - idegek megnyugtatása - kiválóan hat a fejfájásra és migrénre - megszünteti a különféle szellemi kimerülést és a stresszes állapotot - kiváló álmatlanság kezelésére SEMMI NEM NYUGTAT ÚGY MINT EGY SHIRODHARA KEZELÉS!!!

Shiro - abyanga

A Shiro abhyanga egy fej-, nyak- és hátmasszázs, amely orrkezeléssel zárul. A shiro jelentése fej/elme, abhyanga terápiás masszázs. Az Ayurvédában a fejet a test legjobb szervének tartják. Ez a gyakorlat jótékony hatással van a mentális egészségre, arra a tényre utalva, hogy ahhoz, hogy a test többi része jó állapotban legyen, először a fejnek kell jó állapotban lennie.

bottom of page